Linos Museum | Το πιο Γλυκό Ψωμί
654
page-template-default,page,page-id-654,page-child,parent-pageid-385,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Το πιο Γλυκό Ψωμί

 Διατρέχοντας τις εποχές του χρόνου το σιτάρι κάνει το δικό του ταξίδι: από την σπορά του το Φθινόπωρο στο οργωμένο χωράφι, στην υπόγεια ωρίμανσή του τον Χειμώνα, στους τρυφερούς βλαστούς του την Άνοιξη έως τελικά, τον θερισμό του το Καλοκαίρι. Οι μαθητές παρακολουθούν όλη αυτή τη θαυμαστή πορεία – που καταλήγει στο πολύτιμο καρβέλι της νοικοκυράς – συμμετέχοντας και αυτοί με τον κόπο τους!

Αναλυτικά οι μαθητές:

  • Γνωρίζουν τα παραδοσιακά εργαλεία των γεωργών για τη σπορά, τον θερισμό και το αλώνισμα του σταριού.
  • Παρακολουθούν τον τρόπο άλεσης του σιταριού από τον πέτρινο χειρόμυλο του σπιτιού έως τον μεγάλο Νερόμυλο του Χωριού (ΝΕΟ πρόγραμμα) που με τη δύναμη του νερού έθετε σε κίνηση τις μυλόπετρες και άλεθαν τα τσουβάλια με το στάρι που έφερναν οι χωρικοί.
  • Υποδύονται τους ρόλους του Μυλωνά, της Μυλωνούς και των Χωρικών.
  • Εξερευνούν μέσα στο Χωριάτικο Σπίτι την παρουσία  και σημασία του ψωμιού στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας.
  • Κοσκινίζουν και ζυμώνουν μέσα στην ξύλινη σκάφη ώστε να πλάσουν καρβελάκια.